Terug naar winkel

Voor 16:00 besteld, donderdag in huis

Gratis bezorgd vanaf €75,-
(Roosendaal vanaf €40)

Bestel ook per fles

Ook persoonlijk advies

Terug naar winkel

Winkelmand

Geen producten in je winkelmand.

Wijn / Spijs | 21 juli 2021

Lamsfilet van de BBQ

Zomertijd = BBQ tijd! Met natuurlijk een goede rode wijn daarbij

Geschreven door

John de Nijs

Het is weer volop zomer! En dat betekent tijd om te vlammen op de barbecue! Hoewel BBQ-en eigenlijk het hele jaar door kan; ook in de winter is het heerlijk om een mooi stukje vlees of groenten op de gloeiende kolen te leggen om die typische rooksmaak mee te geven.

Voor dit recept gebruiken we het meest magere stukje vlees uit de rug van het lam, dat is de lamsfilet. Wil je hem extra smaakvol maken? Leg hem dan een hele nacht in de marinade. Zo neemt het vlees de smaak van je marinade tot zich. De volgende dag leg je het vlees een paar minuten op de hete barbecue en serveer je hem met een overheerlijke portsaus. In één woord: genieten!

Hierbij drink je bij voorkeur rode wijn, op warmere dagen ook wel licht gekoeld. Je wilt lichte tannines in contrast met het vet van de saus en voldoende rood of zwart fruit in de neus. Een wijn met houtrijping onderstreept het rokerige karakter van de BBQ, maar kies niet een te zware wijn! Want het lamsvlees is en blijft delicaat.

Bereidingswijze lamsfilet voor op de barbecue

  • Zorg ervoor dat je de lamsfilets ongeveer één uur voordat je ze gaat bereiden uit de koelkast haalt om op kamertemperatuur te laten komen.
  • Rooster de lamsfilet 1 minuut boven heet vuur in het midden van de barbecue. Hierdoor krijgt het vlees een mooie kleur en de grill randjes.
  • Daarna leg je de lamsfilet ongeveer 3 minuten op indirect vuur aan de zijkant van de barbecue. Draai de filetlapjes meerdere keren om.

Portsaus

Het is goed mogelijk om de saus vooraf te bereiden en à la minute af te maken, terwijl de lamsfilet aan het rusten is.

Ingrediënten

  • roomboter
  • 1 pot vleesfond
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 2 sjalotten
  • 135ml rode port
  • 2 takjes tijm
  • 100 ml vers sinaasappelsap
  • 25g roomboter
  • allesbinder
  • zout en peper

Bereiding

  • Sjalotten in stukjes snijden en in de pan bakken.
  • Tomatenpuree toevoegen en kort meebakken.
  • Afblussen met 35ml rode port en vleesfond. Tijm toevoegen.
  • Laten inkoken tot de helft en vervolgens zeven.
  • Voeg 100ml rode port toe en het sinaasappelsap en kook in tot de juiste dikte. Eventueel binden met allesbinder.
  • Tot gebruik koel wegzetten. Vlak voor gebruik verwarmen en er 25g koude roomboter in kleine klontjes doorheen kloppen (= monteren).

Het lam van de BBQ met de saus serveren en genieten!


WINEBIZZ KOOKT

Een sommelier aan huis, wie wilt dat niet? Met onze de maandelijkse recepten en speciaal uitgekozen wijnen maak jij de lekkerste wijn-spijs combinaties in je eigen keuken.

Elke maand een gratis recept met bijpassende wijn, speciaal geselecteerd door onze huis sommeliers.

Volg ons op instagram of lees de recepten in onze maandelijkse nieuwsbrief.


1